Keräilen tähän ihmisten esittämiä kysymyksiä ja niiden vastauksia, josko näistä olisi apua yleisimpiin ihmettelyihin. Lisää tulee sitä mukaa kun kysymyksiä ilmenee ja aihetta tulee.

 

Milloin kassakaapin lukko tulisi huoltaa?

Koko ovi tulisi huoltaa mieluiten kerran vuodessa tai valmistajan ohjeen mukaan, täysin riippuen käyttötiheydestä. Tämä yleisimmin tarkoittaa liikkuvien osien voitelua, eli saranat, lukitustapit ja muut liukuvat osat oven sisällä. Kyse on ennaltaehkäisevästä huollosta, jossa myöskin tarkistetaan että kaikki osat toimii kuten pitääkin eikä osissa ole liikaa välyksiä tai kulumisen merkkejä. Huollon laiminlyönti ilmenee vaikeuksina avata kassakaappia ja lopulta koittaa se kaunis päivä, kun se kaappi ei enää aukeakaan. Tässä kohtaa lankeaa kaikki menneiden vuosien huolloista säästetyt rahat maksettavaksi kerralla korkoineen ja kerrottuna piillä, sillä toimimattoman kaapin avaaminen on huomattavasti hankalampaa ja täten myös kalliimpaa kuin toimivan. Kustannukseksi ei tule pelkkä kaapin avaus, vaan pahimmillaan joudutaan hankkimaan uusi kaappi jos halutaan tyyppihyväksynnän säilyvän (murtosuojaus, paloluokitus).

 

Minulle myytiin lukko "tiirikoimattomana avainlukkona", mutta pitääkö tämä paikkansa?

Tässä hieman riippuu, että mikä lukko on kyseessä, mutta pääsääntöisesti voidaan sanoa että kaikki mekaaniset (avain)lukot ovat tiirikoitavissa tavalla tai toisella. Tiirikoinnilla tässä tarkoitetaan siis avaamista ilman ennakkotietoa avaimesta ja mitään rikkomatta. Sen sijaan elektronisten lukkojen kohdalla asia voi ollakin toisin, mutta jälleen riippuu hieman lukosta. Murtovarkaita ajatellen kyse on aina ajasta, joka kaapin tai lukon avaukseen menee, sillä mikä tahansa voidaan rikkoa, eikä lukon tiirikoimattomuus ole kuin yksi osatekijä kokonaisturvallisuudessa.

 

Onko rautakaupan halvat kassakaapit hyviä?

Oletan, että tässä viitataan rautakaupoissa myytäviin turvakaappeihin ja säilytyslokeroihin, joita saa noin 100 - 400 euron hintahaitarilla. Näistä suurin osa ei ole kassakaappeja vaan turvakaappeja tai palosuojakaappeja ja harvat niistä täyttävät kunnollisia murtoluokituksia heikon rakenteen tai helpon avattavuuden takia. Mikäli etsii arvoesineilleen säilytyspaikkaa, suosittelen etsimään kaapin joka on Euro-luokiteltu ja tarvittaessa myös palosuojattu.

 

Onko kassakaappi pakko pultata lattiaan ja/tai seinään kiinni?

Kyllä, jos kaapissa siihen on mahdollisuus ja etenkin jos haluaa kaapin täyttävän sille mahdollisesti määritellyn turvaluokituksen. Kassakaapin pulttaus paikoilleen estää kaapin kuljettamisen pois paikalta ja hankaloittaa mahdollisia murtoyrityksiä huomattavasti. Myös vakuutuksesi ehdoissa voi olla maininta tästä vaatimuksesta, jotta vakuutusyhtiö suostuu korvaamaan kaapin sisällön, joten kannattaa lukea myös vakuutuskirja läpi ehtojen osalta tai soittaa omaan vakuutusyhtiöön.

 

Vaihdoin yhdistelmälukkooni uuden yhdistelmän ja nyt kaappi ei enää aukea. Mistä tämä johtuu ja mitä on tehtävissä?

Kuten tuolta Käyttöohje-sivun videolta näkyy, tulee uusi yhdistelmä testata kolmesti ennen kuin kaappia sulkee. Tällä tarkistuksella varmistetaan normaalisti että yhdistelmä on se mitä on haluttu ja että lukko toimii. On myöskin mahdollista, että yhdistelmä on asetettu oikein, mutta jostain syystä haittojen lukitus ei ole toiminut ja nyt ne pääsevät pyörähtämään ns. tyhjää lukon sisällä, jolloin asetettu yhdistelmä vaihtuu.

Ensimmäisen tilanteen korjaus saattaa käydä helposti, mutta jälkimmäisessä on lukosta ja sen iästä riippuen mahdollista, että ainoa avauskeino on porata lukko. Mikäli havaitset, ettei kassakaappisi aukea haluamallasi numeroyhdistelmällä, lopeta lukon pyörittely välttyäksesi lisäongelmilta ja ota yhteyttä.

 

Kassakaappiini yritettiin murtautua siinä onnistumatta, mutta lukko rikkoutui niin etten saa sitä enää auki. Pitääkö tuo rälläköidä auki ja ostaa uusi?

Oletan, että murrosta on tehty rikosilmoitus, poliisin ei kaappia enää tarvitse nähdä tai tutkia ja olet ollut yhteydessä vakuutusyhtiöösi, joka on tehnyt päätöksensä asiassa. Näin siksi, että ennen näitä jos teen jotakin, ei murtojälkiä enää ole eikä vakuutusyhtiö suostu korvaamaan jälkivaatimuksia.

Hieman riippuu vahinkojen laajuudesta, että onko avaus poraamatta mahdollinen. Uuden lukon asennus on tässä se helpoin osuus, mutta itse kaapin avauksen helppous/vaikeus riippuu täysin lukolle tehdyistä vahingoista. Helpointa on napata muutama valokuva ja lähettää ne minulle yhteystietosivuilta löytyvään osoitteeseen ja kirjoittaa saatteeksi muutama sana siitä mitä on tapahtunut ja minkälainen lukko kassakaapissa oli (elektroninen, mekaaninen numeroyhdistelmä, avain, joku muu, mikä?).